Magyar
English
Deutsch
Slovenčina
Pусский
Váltás a normál nézetre
Kezdőlap
Oldalak
Hírek, információk
Ajánlatok
Kapcsolat
Online ajánlatkérés
Online szobafoglalás
Látnivalók Mosonmagyaróvár környékén

Körutunkat a Szigetközben kezdjük Feketeerdőn (5 km Mosonmagyaróvártól), mely a Mosoni-Duna által három oldalról körülölelt település. Neve a sűrű erdőből és mocsaras területből ered ezért el is kerülték a tatárok és a törökök is. 1730-ban nagy pestisjárvány pusztított a faluban, azóta viszont fokozatosan nő a lakosság száma, mára elérte az 500-at. A római katolikus templom a XIX. században épült és ezzel a legrégebbi épületnek számít Feketeerdőn. 1896-ban a Hét vezér tiszteletére 7 tölgyfát ültettek. Megtekinthető egy állatpark, mely ősmagyar állatfajtákat, például szürke marhákat is bemutat. Ha pedig valami kuriózumra vágyunk, akkor keressük fel Grózer Csaba mestert, aki ősmagyar íjakat készít.

Kép: Dunakiliti Kép: Feketeerdő
Dunakiliti Feketeerdő


Dunakiliti (8 km Mosonmagyaróvártól) elnevezésének három lehetséges eredete van. Vagy a török eredetű „kiliti”, azaz kulcs szóból származik, tekinthetünk rá úgy, mint a Duna kulcsára vagy egy Kilit nevű várjobbágy birtoka volt. A harmadik verzió pedig, hogy egy Cilit nevű pápáról nevezték el, aki a falu első kápolnájának védőszentje is volt. A jelentős ipari és agrártermeléssel rendelkező Árpád-kori település a Szigetköz legészakiabb részén fekszik. A falu már a XII. században is létezett, ahol a főutca helyén a Duna medre folyhatott korábban. A falu gyorsan fejlődik, népessége 1840 fő körül jár, sőt 50 telek külföldiek tulajdonában áll. A faluházat felújították és már rendelkeznek könyvtárral és színházteremmel is. A község nevezetességei közé tartozik az 1896-ban ültetett millenniumi tölgyfa. A XIX. század elején a Batthyányiak megvásárolták a birtokot. Battyhyányi-Strattmann László a „szegények orvosa” 6 éves koráig élt itt, az ő édesanyja készíttette a szobrát a pestis 100. évfordulójára. 2003-ban Boldoggá avatták. A kastély iskolaként működik, ahol emlékszobát alakítottak ki a tiszteletükre. 1977-ben Csehszlovákia és Magyarország aláírt egy szerződést a Dunai vízlépcső megépítésére, közös tározó teret akartak kialakítani. 1978-ban elkezdődtek a munkálatok, a cél az volt, hogy Nagymaroson létrehozzanak egy erőművet, ami a vízszintet szabályozta volna. Az 1989-es rendszerváltás miatt májusban a nagymarosi építkezést teljesen felfüggesztették, hivatkozva az ökológiai egyensúly építkezés általi megbontására. A szlovák fél tovább folytatta és döntöttek a bősi erőmű ideiglenes üzembe helyezéséről. 1992. október 25-én a szlovák fél elterelte a Dunát Rajka és Szab között és megépítették a Duna csatornát, melynek következtében a vízjárás teljesen megváltozott a Szigetközben és a főmederben a vízszint jelentősen lecsökkent. 1995-ben kezdték el a fenékküszöböt építeni, hogy a segítségével a vízszintet tudják szabályozni. Az aktív pihenésre vágyóknak ajánlanánk figyelmébe a golfot. A Pogány-kastély épületegyüttesét egy 14 hektáros 9 lyukú golfpálya veszi körül páratlan szépségű látványt nyújtva. A golfozást kedvelőket külön álló klubház várja drinkbárral és öltözőkkel. Igény esetén profi golfoktatók segítségével nyílik lehetőség megismerkedni a sporttal, illetve azt magasabb szinten elsajátítani. Romantikus sétakocsizáson is találkozhatnak a természet szépségeivel, de persze egy kenutúra is tökéletes választás, ha Dunakilitin járnak.

Utunkat folytassuk tovább Dunasziget (13 km Mosonmagyaróvártól) irányába, a több ágra szakadt Duna szigetek sokaságát építette fel ezen a területen. Így alakult ki Cikolaszigetből, Doborgazszigetből és Sérfenyőszigetből Dunasziget 1969-ben. A hullámtéri mellékágrendszer rehabilitációja során megépült a denkpáli hallépcső. A víz lassú áramlása és cserélődése kedvez a horgászoknak, valamint a természetes vizeket kedvelő strandolóknak is. Érdemes ellátogatni Varga György festőművész galériájába, ő egy Mosonmagyaróváron született amatőr festőművész. Dunaszigeten élt Dr. Timaffy László a Szigetköz kutatója. A Szigetközben a Pisztráng Kör egyesület 1998-ban alapult meg. Lehetőséget adnak különböző természetismerti táborokban és túrákon való részvételre. 2005-ben ÖKO Parkot hoztak létre a legkorszerűbb magyarországi modellező terepasztallal. Ha sétakocsizni szeretne vagy lovagolni azt persze Dunaszigeten is megteheti, de ha valami igazán extrém módon szeretné eltölteni a szabadságát, akkor keresse fel Sérfenyőszigeten a paintball pályát. Az apróságokról sem feledkeztek meg a helyiek, létrehoztak egy kecskefarmot, ahol a hozzájuk látogatók felejthetetlen napot tölthetnek sajtkóstolással és állatsimogatással egybekötve.

Kép: Dunasziget Kép: Halászi
Dunasziget Halászi


Halászi (5 km Mosonmagyaróvártól) a magyaróvári uralom legfőbb halszállítója volt. A barokk stílusban épült templomot 1777-ben Mária Krisztina építtette. A templom freskóit a Maulbertsch tanítványok készítették. A mester nem írta ki monogramját műveire, de olyan tövises ágat festett itt is, mint a győri Bazilikában. Szent Márton a falu védőszentje, a búcsút az ő napján tartják a településen. Két népi parasztbarokk ház épült a templom közvetlen szomszédságában. A parasztbarokk jellemző motívumai a vakolt vagy festett oromzat, melyen látható az évszám és a tulajdonos monogramja, esetleg stilizált virágmotívumok is. Kis falfülkét is láthatunk a ház főoldalán, ahol szenteknek szoktak szobrot állítani, szimbolizálva vele nézeteiket és vallási hovatartozásukat.
A Babos Major a Szigetköz kapujában, Halászi határában található. A Major a hazai és külföldi vendégek körében egyaránt kedvelt. Közvetlenül a Duna partján elhelyezkedő lovas-major tökéletes kikapcsolódást biztosít az ide látogatóknak. Lehetőség van különböző szabadidős és vízi programok lebonyolítására is, legyen az íjászkodás, kötélpályázás, kézműveskedés, tutajépítés vagy akár fáklyás kenutúra. A Party Csárda 20 éves fennállása óta a vízi kalandra vágyóknak nyújt elfoglaltságot. Sétahajó-utakat is szerveznek a vendégseregnek.

A lipóti termálfürdő (18 km Mosonmagyaróvártól) története "virágzással" kezdődött. A Petőfi TSZ szegfűt, gerberát és aszparáguszt termesztett a fürdő területén. 1967-ben termálvizet találtak, amelyet a speciális gördülő üvegházak fűtésére hasznosítottak. 1968-ban nyitották meg két medencével és később ezeket bővítették. 2002-ben a tulajdonos váltásnak köszönhetően jelentős fejlesztésekbe kezdtek, köztük egy kis vízimalom épületében szaunát hoztak létre. A nyitva tartása idényjellegű, amely alatt folyamatos hétvégi programokkal várják a vendégeket, ezekért nem kell külön díjat fizetni. A lipóti templom 1777-ban épült, tipikusan barokk stílusú, de csak egytornyos épület. I. Szent Kelemen pápa tiszteletére szentelték fel, 2004-ben pedig felújították. Egyhajós a templom, mellékoltárokkal kialakítva. A faluban kialakítottak egy speciális futballpályát, melyet az tesz különlegesség, hogy a termálvíz segítségével fűtik.

Kép: Lipót Kép: Hédervár
Lipóti termálfürdő Hédervár


A hédervári Boldogasszony-templom egyhajós épületével a község ékessége. (18 km Mosonmagyaróvártól) Hédervári Katalin a XV. században átépíttette és Mária kegyhelyet hozott létre. A templom falába díszes sírkövek vannak vésve, a belső tere pedig neogótikus formát mutat. Különböző urnák is megtalálhatók bennük a család nőtagjainak szívével. A loretto kápolna, amit hozzá építettek az első volt Magyarországon. A Hédervári család temetkezési helyeként szolgál. Az Árpád-fa (tölgyfa) a kápolna előtt magasodik 15 méteres hosszával és 210 cm-es kerületével és a maga 700 évével. A hédervári vadászkastélyt 1643-ban alapította Hédervári István, majd a Vicaiak kerültek a család élére, ők pedig átalakíttatták 1775-ben. Ekkor lett az épület háromszintes, továbbá négyszögű tornyok kerültek kialakításra. A kastély belsejében láthatjuk azt a kétemeletes barokk kápolnát, amelynek sorsát néha mostoha körülmények jellemezték. A parkban napsütötte délutánokon pompás sétát tehetünk, közben megnézhetjük a Kentaur szobrot és azt a két kőrisfát, amelyek összenőtt ágai egy „H” betűt formáznak. Herenden Hédervári Károlynak különleges színt kevertek ki, ez a hédervári szín a porcelán kínálatban. Ha még mindig nem fáradtunk el a nézelődésben, akkor látogassunk el a Kont-fához. A fáról azt tartják, hogy annyiszor leszakadt egy ága, ahányszor a család egy tagja elhalálozott. Magyarországon körülbelül három rovarszobor van, az egyik ilyen a Kolorádó-bogár a településen, amit Kadocsa Gyula állíttatott 1986-ban. Két fiatal filmet is készített róla. A krumplibogár az Egyesült Államokból származik és hazánkban 1947-ben találtak először.

Lébény (24 km Mosonmagyaróvártól) a Hanság kapuja, románkori Szent Jakabnak ajánlott temploma messze földön híres. A főhajó a legmagasabb, mellette két mellékhajó helyezkedik el. Az építészeti stílusra a kicsi lőrésszerű ablakok és a kezdetleges kör alakú rózsaablakok jellemzőek. Érdemes megnézni a két bejárat mintázatát is. A főkapunál körben növényi díszítés és két emberfej ábrázolás fedezhető fel. Az oldalsó kapu szerzetesi kapu geometriai motívumokkal. A keresztboltozat helyett dongaboltozatot tettek ide. A főoltár eklektikus szárnyas oltár. 1208-ban alakítottak itt ki a bencés rendi szerzetesek apátságot és innen költöztek később Pannonhalmára.


Kép: Lébény Kép: Pannonhalma
Lébény Pannonhalma