Magyar
English
Deutsch
Slovenčina
Pусский
Váltás a normál nézetre
Kezdőlap
Oldalak
Hírek, információk
Ajánlatok
Kapcsolat
Online ajánlatkérés
Online szobafoglalás
Pozsony - Grassalkovich kastély
GRASSALKOVICH KASTÉLY POZSONY

Kép: Pozsonyi Grassalkovich kastély

A palota Pozsony belvárosában, a Hodža téren található, amely a város közkedvelt találkahelye. Az épület egy szép példája a késő barokk-rokokó stílusú építészetnek. A kastélyhoz egy impozáns franciakert is tartozik, előtte pedig Bártfay Tibor Béke szökőkútja című műalkotása látható.

A palotát Mayerhoffer András tervezte és építtette Grassalkovich Antal megbízásából 1760-ban, közvetlenül az egykori esztergomi érseki nyári palota szomszédságában. A gróf úr akkoriban a Magyar Királyi Kamara elnöke (kvázi pénzügyminiszter) volt, s mint ilyen, szüksége volt egy lakra a fővárosban. A kastély megannyi szobája, spanyolterme mind a tervező-építtető munkáját dicséri, csakúgy, mint a szobrokkal gazdagon díszített lépcsőház.

A Hasbsurg dinasztia által is kedvelt hely volt a palota, így aztán sok bálnak, ünnepségnek adott helyet a 18. század folyamán. Joseph Haydn is többször megfordult itt, és több esetben itt mutatta be először szerzeményeit.

A Grassalkovich család később eladósodott, majd végül 1841-ben kihalt, így a tulajdonosi jogok birtokosról birtokosra vándoroltak, mígnem az uralkodóház kezébe került. Az épületet a Monarchia bukása után érdemben először 1939 és 1945 között használták, mégpedig a szlovák köztársasági elnök, Jozef Tiso rezidenciájaként.

1950-ben a palota az Úttörő és Ifjúsági Háznak  adott otthont. Ez gyakorlatilag egy szabadidős központ volt a pozsonyi diákok és fiatalok részére. Azonban a kis úttörők jelentős károkat okoztak az épületben az eltelt majd négy évtized folyamán, de az esedékes felújítási munkálatok a rend-szerváltásig nem következtek be.

Az 1990-es években rekonstruálták a palotát, és 1996 óta a mindenkori szlovák köztársasági elnök  rezidenciája . A palotát az erre kijelölt nyíltnapokon kívül a nagyközönség nem látogathatja, a kertet azonban igen. Az egykori hatalmas park ma közpark, kiegészítve egy helyi születésű zongoravirtuóz, Johann Nepomuk Hummel szobrával. Található még a kertben egy Mária Terézia szobor is, mely a nyitrai érseki palotánál található szobor másolata. A szintén a kertben található Elnöki Fasorban minden Szlovákiába látogató államfő ültetett egy-egy kis tölgyet.
Kérje kedvezményes ajánlatunkat és tegyen egy kirándulást a közeli Pozsonyban!