Magyar
English
Deutsch
Slovenčina
Pусский
Váltás a normál nézetre
Kezdőlap
Oldalak
Hírek, információk
Ajánlatok
Kapcsolat
Online ajánlatkérés
Online szobafoglalás
Prímás Palota Pozsony
PRÍMÁS PALOTA – POZSONY

Kép: Prímás Palota Pozsony

PRÍMÁS TÉR: Pozsony történelmi központjának északkeleti része talán a legjobban nyílt ki a régi elővárosok területe felé, amelyek később az új városközponttá váltak. Az Óváros ezen területének részét képezi az egyik legszebb pozsonyi tér, ahol királyként uralkodik a pozsonyi paloták között a  terebélyes Prímás-palota. Szlovákia egyik legszebb klasszicista palotáját Batthyány József bíboros és esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása építtette 1778 és 1781 között, a régi érseki palota helyén.

A palota tetején ma is ott található a bíborosi kalap a címerdísz fölött. A homlokzaton Ernst Zmeták mozaikja látható az érseki címeren kívül, mivel az eredeti freskók az idők folyamán tönkrementek. A palota oromzatán megtalálható Minerva, valamint a becsületességre, hittudásra, hazaszeretetre, és a papi méltóságra emlékeztető allegorikus szobrok. Az épület Orsolya utca (ma: Uršulínska ulica) felőli oldalán látható Paracelsus emléktáblája, a világhírű orvos - alkimista 1537-es pozsonyi látogatásának emlékére. Továbbá láthatunk egy vízszintes vonalat is „1850. febr-5” dátummal, amely a megáradt Duna aznapi vízszintjét jelöli.

A palota Tükörtermében írták alá 1805-ben az austerlitzi csata után a pozsonyi békét. A palotában található az az értékes gobelinsorozat, mely Leandrosz és Heró szerencsétlen szerelmét meséli el. Az egyedülálló gyűjtemény a Mortlake-ban található királyi manufaktúrából származik. A palota bejárati csarnokából egy belső négyszögletű udvarra lehet kijutni, amelynek közepét a Szent György szökőkút foglalja el, amelynek központi alakja a híres lovagot ábrázoló barokk szoborcsoport. Szent György harca a sárkánnyal a katolikus egyház reformáció elleni harcát jelképezi.

Jobboldalt hátul található a Szent László kápolna, melynek freskóján a csodatévő Szent László látható. A kápolna bejárata fölött egy 17. századból származó Madonna dombormű található. A palota ma múzeumként látogatható.

Cím: Primaciálne námestie 1
814 99 Bratislava
Telefon: +421 2 593 563 94


Kérje akciós ajánlatunkat, hogy megismerkedhessen Pozsony szépségeivel kedvezményes áron!