Biztonságos mosás akkor is, ha nem vagy otthon

Kivel ne fordult már elő, hogy nem volt ideje kivárni, amíg a mosógép elvégezte a dolgát? Szerencsére a legmodernebb masinák már résen vannak helyettünk is!

Amikor szalad az egész ház

A mai kor embere igen elfoglalt: rohan egyik helyről a másikra, de még otthon is van mit csinálni. Ilyenkor gyakori, hogy nincs időnk megvárni, amíg lejár a mosógép, mert el kell szaladnunk a boltba vagy a gyerekekért az iskolába. Egy átlagos mosási program ugyanis általában 2 óra hossza, de még a rövidebbek is legalább 1 órát vesznek igénybe. A Miele mosógép QuickPowerWash technológiája például 49 perc alatt mossa patyolat tisztára a ruhákat, de ott van az Express 20 is, ami 20 perc alatt frissíti fel a kismértékben szennyezett textíliákat. Ha azonban még ez a rövidke idő is szabotálja hirtelen jött terveinket, akkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos magára hagyni a készüléket?

Bölcs döntés elmenni otthonról, amíg még megy a mosógép?

Alapvetően erre a kérdésre igen a válasz, de csak abban az esetben, ha a mosógépünk biztonságosan magára hagyható! Szerencsére a készülékek által okozott tüzek viszonylag ritkák, de további kockázatok közé tartozik a vízszivárgás, netán áradás is.

A legmodernebb készülékeket (pl. Miele mosógép) már úgy tervezték, hogy azok biztonságosan üzemeljenek és azonnal leálljanak, ha úgy érzékelik, hogy valami nincs rendben – mondjuk leesett a víznyomás, túl sokáig tart a víz feltöltése, leürítése, felmelegítése vagy meghibásodott valamelyik szelep. Az okosabb mosógépek még a centrifugálást is megszakíthatják, ha a töltet kiegyensúlyozatlan. Néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartani ahhoz, hogy akkor is zökkenőmentesen működjenek, ha éppen nem vagyunk otthon.

Először is győződjünk meg arról, hogy a készülék megfelelően le van ürítve, mielőtt felügyelet nélkül hagynánk. Ezzel kiküszöbölhető a befolyó víz felhalmozódása, ami aztán súlyos problémához vezethet. De milyen problémákról is lehet szó? A mosógépekben van egy speciális érzékelő, ami elzárja a vizet, ha az betöltötte a mosáshoz szükséges vízmennyiséget. Ha ez az érzékelő valamiért meghibásodik, akkor folyamatosan adagolni fogja a vizet, mindegy, hogy 1 órára, netán 8 óra hosszára hagytuk magára – ez tehát egészen addig eltarthat, amíg valaki közbe nem lép. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy mire hazaérünk, a víz elárasztja az egész lakást, tönkremennek a környező bútorok, felázik a falburkolat, az elektromos készülékek pedig életveszélyes állapotba kerülnek, ha vízzel érintkeznek.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a mosást?

Általában három lehetőségünk van erre: úgy időzítjük a mosást, hogy biztosan otthon legyünk közben, a késleltetett indítási funkcióhoz folyamodunk, vagy olyan készülékre cseréljük a régit, amivel az előbbi két lehetőség a múlt feledésébe merülhet. Egy Miele mosógép jelenlétében például abszolút biztonságos lehet a mosás, hiszen a vízszintszabályozó rendszer (Watercontrol-System) folyamatosan szemmel tartja a befolyó víz mennyiségét, és még az előtt közbelép, hogy nekünk kellene: szivárgás esetén elzárja a beömlőszelepet és ki is szivattyúzza a mosóvíztartályban lévő vizet. A Miele mosógép viszont akkor is észnél van, ha a szeleppel adódna valami probléma. A Miele mosógép modelljeibe épített Waterproof-System-nek hála akkor sem kell aggódni, ha tönkre menne a szelep, hiszen a második mágnesszelep fogja elzárni a betáplált vizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük