Így válassz ablakot, hogy az minél több energiát spóroljon számodra

A legtöbb otthonban az ablakok felelősek az energia- és hőveszteség közel 40%-áért. Ennek a csökkentése pedig a nyílászárók korszerűsítésével kezdődik meg (pl. háromrétegű ablak választása)!

A nyílászáró csere hosszú évekre szól

Ablakot általában háromféle okból cseréltet ki az ember: ha sérült a nyílászáró valamely része, ha esztétikailag nem illik bele az elképzeléseinkbe vagy, ha szeretnénk, hogy a mi malmunkra hajtsa a vizet a fűtési szezonban. Habár mindegyik szempont mérvadó, a növekvő energiaárak miatt egyre nagyobb teret kap az utóbbi megfontolás. Tudniillik ugyanis, hogy az elavult, rosszul záródó nyílászárókon keresztül a megtermelt hő akár 20-30, rossz esetben pedig a 40-50%-a is kárba mehet. Ha tehát nem az utcát szeretnénk fűteni, akkor igenis érdemes elgondolkodni a cserén. Nem mindegy azonban, hogy végül milyen nyílászáró mellett döntünk! Mutatunk néhány tippet a döntéshez:

Fontoljuk meg az anyagválasztást

Egy új ablak beépítése előtt jogosan merül fel a kérdés, hogy fából, alumíniumból, netán műanyagból készült kivitel legyen? A valódi fa még mindig nagyon közkedvelt választás, tekintve, hogy lenyűgözően természetes megjelenést ad. Ahogy azonban telik-múlik az idő, ennek a rendszeres karbantartásban látjuk majd kárát. Egy vetemedésnek indult, szálkásodó, rosszul záródó ablakon át pedig könnyen elszökhet a hőenergia. Ehhez képest például egy alumínium vagy műanyag ablak nem igényel odafigyelést, kedvező áron szerezhető be, és még a kinézetet is kedvünkre szabhatjuk. A Realtherm Kft.-nél például legalább 50 féle dekorfólia áll a rendelkezésünkre, sőt még élethű famintázattal is kérhetjük a nyílászárókat.

Nem mindegy, hogy kétrétegű vagy háromrétegű ablak lesz

Jó helyen kapizsgálnak azok, akik szerint sarkalatos pont az ablaküveg rétegszáma, ugyanis akad azért némi teljesítménybeli különbség köztük. Ami az energiahatékonyságot illeti, mind a két-, mind a háromrétegű ablak jobb, mint az egyrétegű. A kétrétegű üveg majdnem kétszer jobban szigetel, de a háromrétegű már maximalizálja az energiahatékonyságot. A háromrétegű ablak választásával tehát jelentősen csökkenthető a nyílászárón történő hőveszteség, ami azt eredményezi, hogy a fűtési szezonban kevesebb hőenergiával is optimális komfortérzetet tudunk teremteni. A Realtherm Kft.-nél minden műanyag-és alumínium ablakon alapfelszereltség a dupla üvegezés, de igény szerint 3 rétegben is gondolkodhatunk.

Gondoljuk át a teljes hőátbocsátási tényezőt is

Az energiahatékonyság javításához nagyban hozzájárul a nyílászáró teljes hőátbocsátási tényezője, melyet  U-értéknek nevezünk. Ebbe beletartozik a profilvastagság, az ablaküvegek száma és vastagsága, de még a légkamrák száma is. Minél kisebb az U-érték, annál jobban szigetel az ablak.  Habár a kétrétegű nyílászárók sem muzsikálnak rosszul, míg ez esetben a hőátbocsátási tényező nagyjából 3 W/m2K körül alakul, addig egy átlagos háromrétegű ablak esetében ez már 1,5 W/m2K is lehet. A Realtherm Kft.-nél például olyan kiváló hő-és hangszigetelő képességgel rendelkező műanyag-és alumínium nyílászárók kaphatók, ahol a teljes hőátbocsátási tényező akár 0,76 W/m2K is lehet, így passzívház szintű modellek is bőven akadnak náluk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük